Nyligen bestämde vi oss för att bygga en bastu. Det var något som vi hade pratat om länge men aldrig riktigt tagit tag i. Nu fick det vara slut på prat, det var dags att börja bygga. Vi vet att det antagligen är många av er som också har funderat på att bygga er första bastu. Därför bestämde vi oss för att skriva denna artikel. Vi vill helt enkelt hjälpa er med lite tips om hur ni kan gå till väga för att bygga en perfekt bastu.

Bestäm vilken sort:

Det finns flera olika typer av bastu. När ni ska bestämma vilken sort ni vill ha är det några saker som ni måste tänka på. Det första kan vara hur många ni tror kommer att använda bastun. Är det bara ni i er familj eller är det flera? Detta bestämmer då hur stor bastu ni kommer att behöva. Sen måste ni också bestämma er för saker som material. Detta kommer drastiskt att påverka priset och därför kan det vara en bra idé att tänka lite extra på denna punkt.

Bygga själv eller köp färdig:

Det finns i princip två sätt att skaffa en egen bastu på. Det första är att helt enkelt bygga ihop en bastu helt själv. Det andra sättet och det sätt som dem flesta väljer är att köpa en färdig byggsats. Allt du sen behöver göra är att sätta ihop den så har du en färdig bastu redo att användas. Det finns både för och nackdelar med både dessa metoder. Fördelen med att bygga själv är antagligen att det kan bli billigare. Nackdelen är att det är svårare och krångligare. Fördelen med byggsats är då att det är lätt at bygga. Du får en instruktionsbok som du följer. Nackdelen är självklart att den är dyrare. Det finns egentligen inget rätt och fel här, du får helt enkelt välja det som du tror passar dig bäst.

Säkerhet:

Detta är inget som du bara kan strunta i. Din bastu måste inte bara vara snygg, den måste också vara säker. Det första är att du bör anlita en elektriker för att fixa saker som lampor och likande. Annars kan det lätt bli farligt. Sen måste du också kontrollera saker som ventilationen och att bastudörren inte kärvar. En bastu kan bli livsfarlig om något av dessa är felaktiga. Sist men inte minst bör du kontrollera handtaget på dörren. Du vill inte ha ett handtag som bli så varmt att du inte kan ta på det när bastun är igång.

Vi hoppas att dessa tips kommer att hjälpa er med era egna planer på att bygga en bastu. Det är inte svårt, det handlar bara om att vilja. Så sätt igång nu!