Att lägga tak kan vara något som är farligt och därför bör du alltid ta det säkra före det osäkra när du gör det. Men det är faktiskt inte vad vi ska prata om idag, vi ska istället prata om dem problem som kan uppstå när du lägger tak om du inte kollar vissa saker först. Låt oss förklara.

Viktigt att kolla:
Här följer några saker som är viktigt att kolla och tänka på när du ska lägga tak, oavsett om du använder tegelpannor eller betongplattor.

Det första som du måste ha koll på är att det är en bra underlagstäckning. Det får inte finnas några öppna skarvar, spikhål eller några andra skador. Den måste helt enkelt vara välgjord utan några tydliga problem. Är underlagstäckningen inte helt tät är det är det nämligen lätt att få fuktskador på viktiga delar i taket. Detta är uppenbarligen något som du vill undvika om möjligt.

För att lösa detta problem kan det vara en bra idé att alltid byta takpapp när du ska byta tegelpannor eller liknande. På det sättet försäkrar du dig om att du alltid har ett bra material som håller tätt. Se också till att du har en bra läktning. Om dessa är gjorda på rätt sätt kommer dem nämligen att fungera som stödlinor vilket gör att det blir en bra ventilation mellan takpannorna och undertaket.

Nästa sak som du ska tänka på gäller bara om du arbetar med tegelpannor. Du bör arbeta dig från höger till vänster. Detta beror på att alla tegelpannorna ska överlappa med varandra och på detta sätt slipper du lyfta på den pannan du la dit sist för att lägga till nästa. Om du vill göra det enklare för dig bör du därför jobba från höger till vänster.

Säkerhet:
Vi sa att vi inte skulle prata om detta men vi har faktiskt inget annat val. Om du ska lägga om ditt tak måste du se till att göra det på ett säkert sätt. Arbeta aldrig själv och använda alltid en bra säkerhetslina som är stadigt förankrad. Detta är extra viktigt om du arbetar på ett brant tak eftersom det då är ännu lättare att ramla ner. Det är bara dumt att ta onödiga risker, se till att lägga tak på ett säkert sätt. Själv kan jag ibland ta en pause där uppe för att spela lite nätcasino men bara på svenska sajter med licens! Skönt att kunna slappna av och kolla över utsikten.

Med dessa tips hoppas vi nu att ni vet lite mer om hur ni ska gå till väga för att lägga om ert eget tak. Det är något som behövs göras med jämna mellanrum och egentligen behövs det ingen byggfirma. Med dessa tips bör ni klara det bra själva.