Dränering är något som är väldigt viktigt att ha om du bor i ett hus. Du har säkert stuprör som leder bort vatten från tak. Vad du kanske inte vet är att du antagligen har en dränering som leder bort vatten från under din tomt. Saken är den att grundvatten och liknande brukar angripa din husgrund. För att förhindra detta använder man sig av dränering för att leda bort vattnet. Allt detta sker under mark och för det mesta behöver du inte ens tänka på det. Problemen börjar uppstå när denna dränering inte fungerar som den ska.

Planera för ny dränering:

När din dränering blivit gammal kan det vara dags att investera i en ny. För att fixa detta på bästa sätt kommer du behöva en plan.

Planera:

Steg 1 i denna plan bör vara när du är villig att börja gräva. Eftersom dränering ska vara under mark kommer du behöva gräva i din tomt. Det kan vara en mycket bra idé att göra detta tidigt på vintern eller sent på hösten. Då är det lite tjäle i marken så din tomt kommer inte att ta lika mycket skada. Du behöver också ta reda på vart i marken ledningar och rör går så att du inte råkar gräva av dessa av misstag.

Börja gräva:

Det är nu dags att börja gräva. Du kommer vilja gräva en form av ränna där vattnet kan rinna. I botten bör du lägga en geotextilduk. Denna kommer förhindra att jord tar sig in och försämrar dräneringen. Sen bör du lägga ett lager av dräneringsgrus. Ovanpå detta grus lägger du sedan själva dräneringsröret. Detta rör ska ha ett antal små hål där vattnet tar sig in för att sedan transporteras bort. Detta rör bör också luta bort från huset så att vattnet verkligen rinner iväg.

Om du inte har tid:

Om du inte känner att du har tid att göra detta själv kan det vara en bra idé att anställa ett byggföretag. Dem är experter på det hela och vet precis hur dem ska göra för att få ett så bra resultat som möjligt. En annan fördel är att byggföretag oftast ger dig en garanti. Det betyder att om något går fel med dräneringen kommer dem i många fall fixa det gratis.

Beräkna kostnaden:

Detta är en annan sak som är väldigt viktig att göra innan du sätter igång. Du måste räkna på kostnaden för att se så att du verkligen har råd att göra klart dräneringen. Det är inte roligt att sätta igång för att sen komma fram till att du inte har råd att göra klart det hela.

Inse att det är en investering:

Du måste inse att det är en investering att köpa ny dränering. Din husgrund kommer nämligen inte att skadas och det är mycket billigare med ny dränering än att laga din husgrund. Så enkelt är det bara.